Fietsen langs winkeltjes bij boerderijen

Waar kan je rechtstreeks bij de boer, kweker, teler, bakker, slager je boodschappen doen en dan het liefst op de fiets?

Chantal Blommers schreef in het Algemeen Dagblad van 2 mei over mijn rol als voorfietser van Fietsen voor mijn Eten-Altena met in maart al 1000 leden, terwijl de groep eind januari 2021 gestart is. Er zijn al 17 regio’s in Nederland actief met een voorfietser en andere vrijwilligers die verkoopstalletjes langs de weg bij boer, kweker, teler, bakker, slager in kaart brengen en verslag doen van fietsroutes. Kijk of er al een regio actief is in de regio waar je woont, recreëert of op vakantie gaat. Marja van der Ende startte dit initiatief in 2017 in het Westland.

De foto is gemaakt door Marel van Andel tijdens het uitreiken van de taart aangeboden door Biologisch Bakkerij Hardeman / Gerard Hardeman & Suus op Landgoed Clootwijck voor het 1000e lid van de facebookgroep Fietsen voor m’n eten-Altena: Lilian Heijmans. Bij deze gelegenheid hoorden ook de online en offline aanwezige vrijwilligers Lia Damen, Janneke de Vries en Frauke Hoogerwaard.

Je leest het artikel hieronder en leuk als je Fietsen voor m’n eten volgt via
facebookgroep Fietsen voor mijn Eten – regiokaart Altena
website regiokaart Altena of één van de andere 16 regio’s
linkedin waar dit artikel ook geplaatst is om te delen.

Leef, eet en geniet van het platteland,
Fietsen voor mijn Eten website
Jacoline Peek – Hamoen

Fietsen langs winkeltjes bij boerderijen

Door: Chantal Blommers
Algemeen Dagblad 30-03-2021

Even vragen aan Jacoline Peek-Hamoen

Groente, fruit, melk en eieren. Jacoline Peek-Hamoen uit Uppel stapt er regelmatig voor op de fiets en rijdt langs de boeren in haar omgeving. Met de Facebookgroep Fietsen voor mijn eten in Altena stimuleert ze anderen om hetzelfde te doen.

Wat houdt dat precies in, Fietsen voor mijn eten?

,,Fietsen voor mijn eten is een landelijk initiatief dat sinds corona enorm populair is. Het idee is dat we mensen laten zien hoeveel producten er wel niet buiten de supermarkt om te halen zijn, door simpelweg je omgeving in te fietsen. De groep in Altena is in januari gestart en telt inmiddels meer dan duizend leden. We horen al van winkeltjes dat ze het in vijftig jaar niet zo druk hadden. Hartstikke mooi: mensen komen in beweging, steunen lokale ondernemers én weten waar hun eten vandaan komt. Zo breng je boer en burger ook weer dichter bij elkaar. Daarnaast krijgen boeren een eerlijker prijs.”

Wat valt er in Altena allemaal aan eten te scoren?

,,Veel meer dan je misschien denkt. Er zijn veel boeren die vlees, zuivel, fruit en groente aan de deur verkopen, of zaken als pompoenen en kersen als die in het seizoen zijn. Daarnaast zijn er boerderijwinkels en zijn er ondernemers met ei-automaten. Ook kun je hier in de omgeving melk tappen.”

Hoe streng zijn jullie? Worden leden die de auto pakken, gediskwalificeerd?

,,Nee hoor, we zijn natuurlijk voorstander van fietsen, maar bij slecht weer of weinig tijd is het natuurlijk hartstikke logisch dat mensen voor een andere optie kiezen.”

Hoeveel kilometers heeft u zelf al in de benen?
,,Geen idee, maar 10 tot 15 kilometer per keer fiets je toch al snel. Door de Facebookgroep stuitte ik zelf op een boerderijwinkeltje op nog geen kilometer bij mijn huis vandaan, waar ik nog nooit van had gehoord.”

Foto: Marel van Andel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *